Context històric i cultural. Fonts.

Per a poder comprendre el pensament i l’obra de Wagner hem de situar-los en el seu context històric, polític i  cultural, que és el de les revolucions burgeses, la unificació alemanya i el Romantisme, la revolució industrial i el naixement del moviment obrer i altres fenòmens que s’oposaran al sistema anterior o Antic Règim, que es caracteritza per la monarquia absoluta, la societat estamental, l’economia agrària i les seues justificacions ideològiques des de la religió i la filosofia. La Il·lustració hi jugarà un paper fonamental.

Això és el que em propose fer sense oblidar-me de la música de cada moment, ja que considere que les manifestacions artístiques, culturals, filosòfiques i semblats formen part de la superestructura que justifica i emana de les relacions socioeconòmiques, és a dir, del poder político-social i econòmic. També caldrà tenir en compte les fonts literàries i d’altres tipus en què es basa Wagner per crear la seua obra.

En definitiva,  Wagner va viure entre  la caiguda de l’Antic Règim  i el triomf del capitalisme i del Romanticisme que s’oposava al Classicisme i les seues rígides normes artístiques.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s