La depressió. Quan sentim que la vida no té significat.

La depressió és una malaltia que afecta cada vegada més persones.

Schopenhauer, el filòsof del pessimisme, afirmava que aquest és el pitjor dels mons possibles perquè és impossible que puga existir un altre encara més roí. El millor és no haver nascut, i si estàs viu, que muires el més aviat possible. En canvi, estava en contra del suïcidi i preconitzava – inspirat per les religions orientals – renunciar a la voluntat de viure. Sembla una paradoxa però segons aquest pensador no ho és:

El suïcida vol la vida i només es troba descontent de les condicions en les quals es troba. Per això, en destruir el fenomen individual, no renuncia de cap manera a la voluntat de viure, sinó tan sols a la vida. Ell vol la vida, vol una existència i una afirmació sense traves del cos, però l’entrellaçament de les circumstàncies no li ho permet i això li origina un enorme patiment.”

Vivim en un món en què cada vegada més persones estan deprimides i no només això, sinó que senten que la seua depressió no té sentit i que la vida mateixa no té significat.

Una de les principals raons per les que tantes persones estan deprimides és perquè pensen -seguint el dictamen sociocultural dominant- que han de buscar la felicitat a qualsevol preu i que la tristesa i la depressió són coses no només que cal evitar sempre sinó que determinen que són inadequats o que han fracassat a la vida.

Com una ràfega d’aire fresc, en aquest sentit tenim les paraules d’un dels més grans mestres budistes del segle XX, Chögyam Trungpa, qui va escriure que “la depressió és l’energia més digna que existeix”. Des de la perspectiva budista, el món en què vivim -el samsara- té la condició natural de ser insatisfactori, ja que tenim desitjos de ser feliços en un món impermanent (on la norma és la mort, la vellesa i la malaltia). Així, la depressió és una manera de percebre aquesta realitat un tant abjecta en què vivim, mirar les coses com són i no enganyar-nos pensant que podem tenir una felicitat duradora perseguint els nostres desitjos materials o personals. D’altra banda, segons Trungpa, en la depressió hi ha una certa força o energia que pot utilitzar-se justament per despertar, per canviar aquest estat i aconseguir l’estat d’alliberament del món condicionat per aquesta dinàmica del sofriment.

En altres paraules, la depressió pot ser el primer pas per transformar aquesta energia d’insatisfacció inherent en saviesa -entenent que el món samsàric és depriment i que no hi ha sortida més que renunciant al mateix samsara. En altres paraules, la depressió pot ser el motor d’un canvi veritable, més enllà de l’hedonisme i la frivolitat cap a allò que realment faça feliç a la nostra ànima o esperit. Com va dir el psicòleg i analista seguidor de Jung, James Hillman, “l’ànima et fa emmalaltir fins que no obté el que vol”. La depressió és una comunicació de la profunditat del nostre ésser.

La depressió és una energia molt poderosa, una de les energies més comunes que existeixen. És energia. La depressió és com un tanc d’oxigen, però està encara embotellat. És un fantàstic banc d’energies, molt més que l’agressió o la passió, les quals primer es desenvolupen i després s’alliberen. Aquestes són en cert sentit més frívoles, mentre que la depressió és l’energia més digna de totes…

La depressió no existeix en el buit només, té tota mena de coses intel·ligents que estan passant en ella. Bàsicament la depressió és extraordinàriament interessant i és un estat altament intel·ligent de l’ésser. Per això és que s’està deprimit. La depressió és un estat mental d’insatisfacció per al qual sentim que no trobem sortida. Així que s’ha de treballar amb la insatisfacció de la depressió. El que siga que està allí és extraordinàriament poderós. Té tot tipus de respostes, però les respostes estan ocultes. Així que de fet l’energia de la depressió és una de les més poderoses. És una energia enormement desperta, encara que probablement la sentim com somnolenta.

Vincent van Gogh, que va patir depressió, va pintar aquest quadre el 1890, on apareix un home que simbolitza la desesperació i tristesa soferta durant la depressió. Com és sabut, el pintor va suïcidar-se.

La depressió és la major causa de la baixa autoestima, ja que enfosqueix la percepció d’un mateix i la distorsiona, fa automenyspreuar-se i jutjar-se (criticar-se mordaçment) sense pietat i contra un mateix, lleva les ganes de viure i l’esperança. Impregna la persona que la pateix de negativitat, pessimisme i culpa sense bases reals, i colma d’odi a un mateix.

Font: Cultura Inquieta i elaboració personal.

TV3 – La gent normal – Depressió, l’entenem?

Us recomane aquest pdf: “Conviure amb la depressió”. especialment si penseu que esteu deprimits vosaltres, algun familiar o amic. És del Departament de Salut de la GC. Heu de copiar-lo i posar-lo en el buscador.

file:///C:/Users/Pep/Downloads/conviure_amb_la_depressio.pdf

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Article, Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La depressió. Quan sentim que la vida no té significat.

 1. nikysch ha dit:

  Segurament és per falta de vitamina B12.

  • rexval ha dit:

   Potser, però el que recepten els metges és liti. El cervell funciona bé si el nivell d’aquest component es troba en un interval donat que por esbrinar-se mitjançant una anàlisi de sang. Aquesta seria la base bioquímica del problema, a banda hi són els problemes d’interacció amb les altres persones.

   Gràcies per intervenir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s