Mónica Oltra denuncia possibles casos d’abusos a menors als centres de Sogorb i Montolivet.

Tere Rodríguez / València

La consellera d’Igualtat subratlla que en ambdós casos les direccions dels centres van desistir de les seues funcions i responsabilitats.

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha denunciat aquest dimecres a les Corts Valencianes l’existència de dos possibles casos d’abusos a menors en dos centres d’acolliment de menors. Es tracta del centre de La Resurrecció, de Sogorb, i del de Montolivet, de València.

En una compareixença a petició pròpia a les Corts, sol·licitada després d’haver denunciat casos de desprotecció als centres de menors tutelats per la Generalitat, Oltra ha subratllat que en ambdós casos les direccions dels centres van desistir de les seues funcions i responsabilitats en no traslladar les denúncies dels xiquets ni a la Conselleria ni a la Fiscalia de Menors.

Mónica Oltra denuncia possibles cassos d’abusos a menors als centres de Sogorb i Montolivet.

La vicepresidenta del Consell també ha denunciat el tracte que rebien els infants en aquestes instal·lacions per part d’alguns professionals que ni tan sols tenien qualificació. En aquest sentit, i segons el relat d’alguns dels tutelats de Sogorb, se’ls donaven dutxes fredes, paella i restes triturades i menjar caducat que recollien els mateixos menors en un supermercat. Les xiques van denunciar la manca de productes d’higiene íntima i desodorants.

Oltra ha conclòs el seu relat esfereïdor acusant el PP de no haver-se preocupat mai pels xiquets: “A vostés no els han importat mai els xiquets”, ha denunciat.

El centre de menors La Resurrecció de Sogorb, gestionat per les Germanes Terciàries Caputxines, està valorant la possibilitat d’adoptar mesures judicials per la intervenció de la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Política Inclusives, Mónica Oltra, qui ha acusat aquest dimecres la direcció del centre de no haver denunciat un suposat cas d’abusos sexuals per part d’un educador cap a una menor, un fet que esta essent investigat per un jutjat des de setembre de 2016.

Des del centre de menors han informat Europa Press que la majoria de les manifestacions d’Oltra en la seua intervenció “no són certes” i consideren que suposen un “atac” a l’honor i a la veritat del centre i de la congregació.

D’acord amb la direcció del centre, un treballador va ser acomiadat per un comportament “inadequat” del qual no han volgut donar detalls.

El youtube de la intervenció completa de Mónica Oltra dura prou més. Val la pena veure’l i que cada qual n’extraga les conseqüències. Ací el teniu el vídeo complet;

“Centres de menors, del malson a l’esperança” – Compareixença íntegra de Mónica Oltra a les Corts

És sabut que els col·lectius més febles, com ara xiquets, ancians o discapacitats, són els més vulnerables. El PP no mai ha destacat per seu cel amb aquests sinó per privatitzar i deixar fer. Fa uns anys uns vellets van morir cremats a un centre públic que no reunia les condicions adequades. Les privatitzacions – com totes – tenen per finalitat el lucre privat, laic o religiós, per més que diguen que no hi ha ànim de lucre. És molt senzill. Conselleria dóna una certa quantitat per alumne. Si el centre solament en gasta una part, la resta són beneficis lliures d’impostos. Si governa el PP, amiguets laics i religiosos poden estar tranquils que no els van a inspeccionar com cal. La persona que va ser nomenada per a inspeccionar el centre de Soborb era una de les religioses en qüestió i l’abusador tenia la confiança del PP ja que havia tingut algun càrrec polític amb ells. El centre religiós rebia 2.000 € al mes per alumne, pel que no es comprèn la situació en què vivien i que hagueren de demanar menjar caducat per alimentar-se.

El presumpte abusador no tenia els estudis necessaris per al seu treball d’educador; tan sols el Graduat Escolar i algun certificat que no és el demanat per aquesta tasca. Quan els seus abusos eren vox populi, va ser despatxat del centre religiós de Sogorb, però no va ser denunciat a la policia o fiscalia com mana la llei. Mónica ha fet referència a drogues, prostitució, xuplar polles, dutxes fredes, pidolar menjar caducat en supermercats, no respectar les pràctiques d’un xiquet musulmà, les habitacions eren inhabitables, amb goteres, etc. mentre les religioses ocupaven la part noble de la vivenda i menjaven productes en condicions.

Aquestes dones diuen que Mónica mentix i que estan estudiant la possibilitat de denunciar-la. La Consellera ha basat la seua intervenció en informes, documents, papers, certificats, testimonis, etc. No hi tenen res a fer. També és responsable el PP perquè durant el seu govern passaren els fets ells no inspeccionaven com cal, donant-se el cas de nomenar una persona per a inspeccionar que treballava i vivia allí a costa dels xiquets. Es té constància d’una denúncia que finalment va ser retirada  perquè el menor canviava de centre i no es volia tenir més problemes. Afortunadament, els dos centres ja estan o va a ser tancats i es llevaran tots els concerts de manera que seran públics, única manera que ningú no faça negoci amb xiquets desprotegits, siguen tractat correctament i siguen denunciats els abusadors, cas que hi haguera algun. Els monitors o cuidadors d’un centre públic entren en els centres per concurs, oposicions, comissió de serveis, etc. i no per amiguisme i nepotisme, que es el que passa en el centres concertats. Tindre bona relació amb un capellà o haver estudiat en en centre religiós és motiu suficient per a treballar-hi com ara ser del PP a estar en la seua òrbita. Conec uns quants casos.

Tot això quant al centre de Sogorb. Al vídeo tenim la informació sobre el centre de Montolivet, deteriorat físicament, massificat -malgrat les ordre de solucionar-ho –  amb xiquets maltractats sense que la Conselleria del PP haguera fet tasques d’inspecció com era la seua obligació. En aquest cas, el corruptor era extern. Durant anys havia rondat al voltant del centre per abusar dels menors i prostituir-los sense que es prengueren les mides adients. Amb la nova Conselleria va doblar-se la vigilància i aquest individu va ser detingut per la policia. L’alumnat està set traslladat a uns altres centres ja que ni l’edifici de Montolivet ni la zona on es troba es consideren adequats.

Finalment, la Vicepresidenta es pregunta una sèrie de coses sobre el tema, especialment perquè no van fer-se inspeccions i comenta el cas de les denúncies contra la Conselleria i ella mateixa que les monges van anunciar. Afortunadament, les xiquetes que hi eren han estat traslladades a llocs millors i les monges s’han quedat sense infants que maltractar presumptament, clar.

Mónica Oltra: “Qui va donar consignes perquè no s’inspeccionaren els centres de menors?”

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Educacó, Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Mónica Oltra denuncia possibles casos d’abusos a menors als centres de Sogorb i Montolivet.

  1. Retroenllaç: Europa Laica en apoyo de Mónica Oltra ante la denuncia de las monjas Capuchinas sobre los centros de menores tutelados. | EL CAVALLER DEL CIGNE ciutadà valencià de nació catalana //*//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s