El tigre i el gos. Conte oriental.

viaje-con-tigre-150height

Sempre he estat en contra que la Religió Catòlica – o la que siga – s’impartisca en les escoles especialment quan es fa de manera dogmàtica i amb finalitat proselitista. Crec que això ha de ser personal, familiar i extraescolar. Siga com siga, en els centres públics hi ha molts alumnes no cristians, especialment musulmans, que han de ser atesos mentre els cristians són manipulats per fer-los bons creients. A estos alumnes ja els adoctrinaran en acabant les classes a la mesquita. Els cristians haurien d’anar a l’església.

Els meus alumnes eren pakistanesos, hindús i marroquins. El meu objectiu era doble: per una banda treballar valors laics compartits per tothom i reforçar les llengües que estudien: català-valencià, castellà i anglés.  Per això, feia servir contes que agafava i adaptava d’Internet o de la meua pròpia collita, ja que m’agrada escriure tant per a xiquets com per a adults. La meua meta era contribuir a formar bons ciutadans i millorar les seues habilitats lingüístiques.

………………………………………………………………………………………………………………..

Va haver-hi una vegada un vell sultà preocupat perquè encara no havia decidit a quina de les seues filles deixar el tron. El seu amic el visir li va aconsellar:

– Posa-les a prova. La vida és un llarg viatge, no? Doncs porta-les a un lloc remot i que cadascuna viatge fins a ací pel seu compte. Jutja-les a la volta pel que hagen après.

– I si alguna cosa els ocorreguera?

– No es preocupe, majestat. Deixaré que els guarde i acompanye un animal de la seua elecció.

Llaura i Taira, les princeses, van ser portades molt lluny, i allí van poder triar el seu animal protector. Llaura va triar un magnífic i poderós tigre que no desentonava ni amb la bellesa ni amb el caràcter valent i impetuós de la princesa.

– M’encanta aqueix tigre- va dir Taira- però jo no l’escolliria per a un viatge tan llarg. Els tigres són perillosos i difícils de controlar.

– No et preocupes, germaneta, jo sabré dominar-lo – va respondre Llaura.

dog

Taira va passar algun temps coneixent als animals abans de triar el seu company. I encara que els animals bells i exòtics li semblaven meravellosos, es va decidir per un gos d’ulls intel·ligents, simpàtic i bonàs, amb el qual s’entenia d’allò més bé.

El viatge va resultar molt estrany. Cada vegada que passaven per algun poble o ciutat, Llaura i el seu tigre alçaven gran admiració i eren acollits amb festes i celebracions, mentre Taira i el seu gos passaven pràcticament desapercebuts. Però la resta del temps, quan viatjaven allunyats de la gent, Taira gaudia de tot tipus de jocs amb el seu gos, mentre que Llaura amb prou feines aconseguia dominar la ira i la força del tigre, i vivia angoixada pensant que en qualsevol moment l’animal poguera arribar a atacar-la. I ho va fer diverses vegades, encara que les ferides mai no van arribar a ser greus.

Quan Llaura i el seu tigre van arribar al palau també van ser rebuts entre aclamacions. Al poc va arribar Taira, i el visir va recordar llavors al sultà:

– Ha arribat l’hora de decidir-se. Pregunteu-los què tal va ser el viatge i què han après.

– Quina necessitat n’hi ha? – va replicar el sultà – Mira a Llaura i el seu magnífic tigre, tenen una imatge perfecta i tothom els adora.

– Pregunteu-los de totes maneres – va insistir el visir- segur que tenen magnífiques històries que explicar.

– Cert, açò segur, visir. – El sultà es dirigeix ara a les xiques -. Benvolgudes filles? Què tal el vostre viatge?

Llaura amb prou feines va tenir temps de respondre, perquè Taira es va llançar a parlar sense parar. Se li havia fet tan curt, i ho havia passat tan bé amb el seu gos, que no deixava de donar les gràcies al seu pare per haver-li’l regalat, i li va demanar conservar-lo per sempre. I mentre Taira explicava les seues mil històries, el sultà va veure en els ulls de la bella Llaura una petita llàgrima d’enveja. Se li havia fet tan llarg, i tot per haver triat aquell tigre brusc i salvatge!

El visir, veient que el sultà havia comprès, va cridar amb veu potent:

– Ja no hi ha necessitat de trucs Al sal halam!

… i un núvol màgic va retornar al gos i al tigre la seua forma humana. Eren dos dels molts prínceps que portaven anys cortejant les filles del sultà. Les dues van reconèixer de seguida el tigre: era Agra, el més agraciat i poderós dels seus pretendents, del qual ambdues havien estat enamorades durant anys. El gos era Asalim, un jove de qui amb prou feines recordaven res. Però tenia els ulls i el somriure del seu benvolgut company de jocs, i Taira es va llançar als seus braços i va córrer a demanar permís a son pare per a celebrar les noces.

Agra va estirar les mans cap a Llaura amb un somriure: feien una parella admirable. Però en els seus ulls la princesa va reconèixer la feresa i agressivitat que tantes vegades va mostrar el seu company de viatge. I no va tenir cap dubte: perdria el tron i el seu amor de joventut, però no passaria tota la seua vida en companyia d’un tigre al que mai podria controlar.

Font: Cuentos para dormir.

tigre-siberiano-o-tigre-d_4f0d5a2122595-p

Activitats.

1.- Conta oralment la història que acabes de llegir.

2.- Explica aquest missatge i relaciona’l amb el conte:
“Hem de triar els amics per la seua bondat i no pel seu aspecte.”

3.- Escriu el nom de les filles del sultà i l’animal que va triar.

4.- Qui era cada animal? Com eren ?

5.- A qui hagueres triat tu? Explica per què.

6.- Completa el text sense mirar la lectura.

Va haver-hi una vegada un vell ________ preocupat perquè encara no havia decidit a quina de les seues filles deixar el tron. El seu amic el visir li va aconsellar:

– Posa-les a prova. La vida és un llarg ________ no? Doncs porta-les a un lloc remot i que cadascuna viatge fins a ací pel seu compte. Jutja-les a la volta pel que hagen après.

– I si alguna cosa els ocorreguera?

– No es preocupe, majestat. Deixaré que els guarde i acompanye un _________ de la seua elecció.

*********************

El visir, veient que el sultà havia comprès, va cridar amb veu potent:

– Ja no hi ha necessitat de _________ Al sal halam!

… i un núvol _______ va retornar al gos i al tigre la seua forma humana. Eren dos dels molts prínceps que portaven anys cortejant les filles del sultà. Les dues van reconèixer de seguida al ________: era Agra, el més agraciat i poderós dels seus pretendents, del qual ambdues havien estat enamorades durant anys. El ________ era Asalim, un jove de qui amb prou feines recordaven gens. Però tenia els ulls i el somriure del seu benvolgut company de jocs, i Taira es va llançar als seus _______ i va córrer a demanar permís al seu pare per a celebrar les noces.

circulo

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Conte, Dibuixos, Literatura, Uncategorized, Valors, Vivències i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s