Hitler en català (1). Cronologia. La Llei de la Memòria Històrica i les amenaces dels franquistes.

hitler-and-church-2Hitler i l’Església. Encara hi ha lloses a les esglésies espanyoles on es pot llegir: “Caídos por Dios y por España.” 1936 i la llista dels seus caiguts. Els altres  caiguts encara són a les vores de les carreteres. Per què? Franquisme sociològic.

El segle XX és el segle dels dictadors i de les Guerres Mundials. Milions de persones desaparegueren de la faç de la terra. Hem de conèixer el que va passar, és a dir, la Memòria Història que la dreta espanyola es nega a recuperar. Hem de mofar-nos d’aquests genocides. Pel·lícules com la de Chaplin, The Great Dictator, són un bon antídot contra el terror, ja que dictadura i terror són sinònims, i arribat el cas els hem de combatre com siga ja que sense exercits i policies secretes, torturadores i genocides no hi ha totalitarisme. La política d’apaivagar Hitler solament va servir perquè les potències suposadament democràtiques traïren la II República Espanyola, Alemanya acabara annexionant-se Àustria, Txecoslovàquia, etc. i finalment invadira la dictatorial Polònia- sí, Polònia era una dictadura militar reaccionària – i es produïra la guerra amb els seus milions de morts.

La llista de dictadors, tan d’un espectre polític com de l’altre, és llarga i sabuda. Potser els més nomenats hagen estat Stalin i, sobretot, Hitler. Jo diria que si el nombre de llibres i articles diu alguna cosa, és l’austríac el que més interès ha despertat entre historiadors i públic en general.

franco bajo palioFranco sota pal.li.

Hi ha algun altre, com ara Franco – aliat de Hitler i Mussolini – que continua sent venerat més o menys a les clares o amb dissimul i mentida per l’extrema dreta espanyola i el PP. Sí, al contrari del que passa a Alemanya o Itàlia, a Espanya encara hi ha noms de genocides embrutant els nostres carrers, les esglésies – Caídos por Dios y por España – i fins i tot escoles públiques. Des de diaris de dreta però suposadament democràtics es titlla de totalitaris a alcaldes que estan complint la Llei de Memòria Històrica. És vergonyós veure com volen preservar els noms dels genocides i assassins diversos potser perquè tinguen el mateix ADN. Si un visita una localitat austríaca anomenada Braunau am Inn – on va nàixer Hitler – no trobarà ni per saber morir una maleïda postal, ni rètols ni cap inscripció que recorde al dictador genocida. En canvi, en l’Espanya de la tan modèlica Transición podem trobar-ne per donar i vendre. Solament a València ciutat, més de cent.

Escut_franquista_al_grup_escolar_Teodor_Llorente_de_València_(2007)CEIP  Teodor Llorente amb escut franquista a la porta.

La néta de Franco, a través de la Asociación Nacional Francisco Franco – entitat ultradretana – va anunciar accions legals contra els alcaldes que complesquen la seua obligació. Era d’esperar, com també ho era la dels diaris de dretes que col.laboraren amb Franco o que defensen obertament o amb dissimul  la memòria del dictador i els seus col·laboradors al·ludint també a motius històrics o de patrimoni. Quina cara més dura. Estem entre franquistes polítics, sociològics i genètics. Una vergonya per a qualsevol democràcia. Mentre tinguem escoles amb l’escut de Franco o carrers dedicats a generals genocides, ací no hi ha demo-cràcia sinó demo-dictadura. Que poc que us queda, franquistes, fills de Gobernadores Civiles, gendres de ministres franquistes, que donàreu la mà a qui va firmar sentències de mort contra persones innocents. Solament quedaran les esqueles dels cementiris i el Valle de los Caídos caurà com a símbol faraònic del franquisme i del falangisme.

hitler colorEn la localitat natal de Hitler no hi res que el recorde. La dreta s’hi oposa tant com l’esquerra perquè són democràtiques.

Cronologia.

1889 Adolf Hitler naix a les 6.30 del matí del 20 d’abril en Braunau am Inn (Àustria).

1882 La família Hitler es trasllada a la localitat germana de Passau, iniciant una sèrie de canvis de residència que els portarien a Leonding, localitat pròxima a Linz, Lambach i novament a Leonding. El seu rendiment escolar és bo.

1900 Hitler acudeix a la Realschule de Linz, on es veu obligat a repetir curs.

1903 El 3 de gener mor el seu pare, Alois, en Leonding.

1904 És convidat a abandonar la Realschule de Linz i continua els seus estudis en Steyr.

1905 Hitler abandona l’escola al·legant una malaltia pulmonar, per a portar una vida bohèmia en Linz.

1907 Es trasllada a Viena, on és rebutjat per l’Acadèmia de Belles Arts. El 21 de desembre mor sa mare, Klara.

1913 Hitler es trasllada a Munic per a eludir el servei militar. És localitzat però se li declara inútil després de comparèixer a Salzburg.

trincheraTrinxeres I Guerra Mundial.

 1914 Després de l’esclat de la Primera Guerra Mundial, s’allista en l’exèrcit alemany. És enviat al capdavant occidental. L’1 de novembre és ascendit a cap i el 2 desembre aconsegueix la Creu de Ferro de segona classe.

1915 A mitjan març combat en Neuve Chapelle. Al juliol lluita en Arres.

1916 Al juliol combat en Fromelles. Al setembre participa en la batalla del Somme. El 5 d’octubre és ferit en la cuixa esquerra i és evacuat a Alemanya.

1917 L’1 de març torna al capdavant i a l’abril participa en la batalla d’Arres. El 17 de setembre és distingit amb la Creu del Servei Militar de tercera classe amb espases.

1918 Al maig rep un diploma pel valor demostrat en Fontaine i l’Ordre Negra per ferides de guerra. El 4 d’agost obté la Creu de Ferro de primera classe. El 15 d’octubre pateix un atac amb gas i és evacuat a Alemanya. L’11 de novembre rep la notícia del final de la guerra.

1919 Es converteix en espia militar i instructor ideològic de les tropes. És enviat a investigar una petita formació, el Partit Obrer Alemany. S’afilia a ell.

1920 Hitler es posa al capdavant de l’aparell de propaganda del partit. L’1 d’abril passa a anomenar-se Partit Nacionalsocialista Alemany (NSDAP). Els seus mítings tenen un èxit creixent.

1921 Després d’un intent dels antics dirigents de limitar el seu poder, Hitler es fa amb el poder total en el partit.

hitler%20putsch%20monaco%201923Putsch de Munich.

1923 El 8 de novembre, Hitler i els seus homes intenten enderrocar al govern bavarés, però al matí següent el Putsch fracassa després d’un tiroteig amb la policia. Hitler és enviat a la presó de Landsberg.

1924 Hitler és jutjat i condemnat a cinc anys de presó, però només compliria nou mesos abans de ser indultat, després d’una còmoda captivitat en Landsberg en el qual escriu Mein Kampf. Una coalició nacionalista que incloïa el NSDAP aconsegueix 12 diputats en els comicis del 7 de desembre.

1925 Hitler es troba amb un partit dividit. Comença l’ascens al poder, però aquesta vegada pels llits legals.

1926 El 14 de febrer Hitler completa la unificació del partit sota la seua indiscutida autoritat.

1928 En les eleccions del 20 de maig, el NSDAP aconsegueix 12 escons.

1929 El partit nazi aconsegueix 107 representants en els comicis celebrats el 14 de setembre. A l’octubre coneix a Eva Braun en l’estudi del seu fotògraf personal.

1931 El 17 de setembre, la seua neboda Geli, amb qui mantenia una ambigua relació, se suïcida.

Hitler y ribenburgHitler amb Hindenburg

1932 El 13 de març Hitler competeix amb Hindenburg per la presidència; la seua derrota és confirmada en la segona volta, celebrada el 10 d’abril. En les eleccions del 31 de juliol, els nazis aconsegueixen 230 diputats, però descendeix a 196 en els comicis del 6 de novembre. Creix la inestabilitat política.

1933 El president Hindenburg acaba encarregant a Hitler formar govern. És nomenat canceller el 30 de gener. Hitler convoca eleccions per a març. El 27 de febrer el Reichstag és incendiat i es deslliga una forta repressió. El 6 de març el NSDAP aconsegueix 288 diputats. Hitler aconsegueix que el parlament li atorgue plens poders el 23 de març. El 14 de juliol el partit nazi és declarat l’únic legal. A l’octubre, Alemanya abandona la Societat de Nacions.

1934 El 30 de juny Hitler llança una porga contra les SA: La «Nit dels ganivets llargs». Hindenburg mor el 2 d’agost i Hitler assumeix també la presidència, convertint-se en führer, a més de cap de les forces armades. La mesura és aprovada en plebiscit.

europa_antes_ii_guerraEuropa abans de la II Guerra Mundial.

1935 Al gener la regió del Sarre es reincorpora a Alemanya. El 15 de setembre s’aproven les Lleis de Núremberg, per les quals els jueus són despullats dels seus drets.

1936 A l’agost se celebren els Jocs Olímpics a Berlín. Alemanya intervé en la guerra civil espanyola recolzant al general Franco. El 25 d’octubre naix l’Eix Berlín-Roma.

1938 El 12 de març les tropes alemanyes entren a Àustria, que és annexionada. El 29 de setembre se signa el Pacte de Munic per a resoldre la crisi dels Sudetes, regió que passa a Alemanya.

1939 El 15 de març, la resta de Txecoslovàquia és ocupada i deixa d’existir com a estat independent. El 23 d’agost Alemanya signa un pacte de no agressió amb la Unió Soviètica. L’1 de setembre la Wehrmacht ataca Polònia, que és derrotada en 28 dies. El 8 de setembre, Hitler escapa miraculosament d’un atemptat a Munic.

1940 El 9 d’abril els alemanys envaeixen Noruega i Dinamarca, i el 10 de maig, Holanda, Bèlgica i Luxemburg. El 22 de maig França signa l’armistici. L’endemà Hitler visita París. Al juliol comença la Batalla d’Anglaterra. El 23 d’octubre Hitler es reuneix amb Franco a Hendaia.

1941 Alemanya envaeix Iugoslàvia i Grècia el 6 d’abril. El 22 de juny Alemanya es llança contra la Unió Soviètica, però la Wehrmacht quedarà detinguda a les portes de Moscou. L’11 de desembre Hitler declara la guerra a Estats Units.

1942 El 28 de juny s’inicia l’ofensiva alemanya d’estiu en el front oriental. Stalingrad resisteix l’atac germà. A l’octubre, Rommel és derrotat en El Alamein.

1943 El 2 de febrer els alemanys es rendeixen en Stalingrad. El 13 de març fracassa el «atemptat de les botelles» que pretenia acabar amb Hitler en ple vol. Al juliol fracassa l’ofensiva alemanya en Kursk.

1944 El 6 de juny els aliats desembarquen a Normandia. El 20 de juliol Hitler ix il·lés d’un atemptat en Rastenburg i deslliga una implacable repressió. Hitler llança una ofensiva en les Ardenas el 17 de desembre, que fracassa, deixant obertes les portes del Reich.

1945 El 16 de gener Hitler es trasllada al búnker de la Cancelleria. El 16 d’abril comença l’ofensiva soviètica sobre Berlín. Hitler es casa amb Eva Braun la nit del 28 d’abril. El 30 d’abril Hitler se suïcida al costat d’Eva Braun i els seus cossos són cremats amb gasolina.

cadaver_hitlerpàgina següent →

Fonts consultades:  Hernández, Jesús. Breve Historia de Hitler.

Kubizek, August: Hitler, mi amigo de juventud.

Hitler, Adolf: Mein Kampf .

Biografías y vidas: Hitler.

Diversos Internet i elaboració pròpia.

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Article, Història, Política, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Hitler en català (1). Cronologia. La Llei de la Memòria Històrica i les amenaces dels franquistes.

  1. Retroenllaç: Hitler en català (2). Un pare autoritari i una mare superprotectora. | EL CAVALLER DEL CIGNE

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s