Acusen de blasfema una producció de Tannhäuser a Rússia.

tan rus 1El Tannhäuser blasfem (sic)

Sembla mentida que en ple segle XXI continue existint la Inquisició a Europa en forma de lleis clericalistes que atempten contra la llibertat d’expressió. Algú podria pensar que aquestes coses solament passen als països subdesenvolupats que patixen l’Islam; però no. Si considerem que Rússia és Europa haurem de dir que la blasfèmia, encara que amb el nom legal que se li vulga donar com ara ofensa al sentiment religiós o semblants forma part de la legalitat d’aquest i d’altres països.

A la llibertat de professar un creença religiosa o del tipus que siga correspon la de no professar-la, criticar-la i fins i tot mofar-se’n si així ho considera lliurement qualsevol ciutadà. Si es pot fer proselitisme d’unes determinades idees, també és lícit – i hauria de ser legal en tots els casos – la postura contrària, la llibertat de ser irrespectuós cap a les idees que siguen. La religió no té dret a ser l’excepció. Si podem fer broma i sàtira dels nostres governants, perquè no es pot fer el mateix sobre temes religiosos? El que és sagrat per a uns pot ser ridícul o ofensiu per a altres. Tots tenen dret a opinar com vulguen. Hi ha qui pensa que les vaques són sagrades i moriran de fam abans que contradir la seua religió. No veig motiu per no poder criticar o mofar-se d’aquestes creences. Ja hem vist el que a passat a França amb els atemptats islamistes comesos per terroristes que no acceptaven que es dibuixara  Mahoma o se satiritzara la seua religió. El Papa fa ficar la pota quan – sense voler-ho – va justificar d’alguna manera l’agressió física contra qui no respecte una religió donada que va comparar amb la pròpia mare. Anava molt errat perquè de mare tots en tenim i és o ha segut certa la seua existència mentre que les religions són pura fantasia que han estat emprades per enganyar i dominar la gent més o menys crèdula. En ple segle XIX ningú no es podia declarar ateu ningú si no volia ser represaliat de manera legal amb multes, presó, pèrdua del treball, etc. El mateix passava amb l’homosexualitat. Abans es torturava i cremava en la foguera de la Inquisició per ser homosexual; després es condemnava a treballs forçats – cas d’Oscar Wilde – o s’obligava a suicidar-se – com va passar a Tchaikosvski.

Putin__Ex_President_of_the_Russian_Federation_010937_Putin, l’home fort de Rússia.

Com tots saben, Rúsia té ben poc de democràtica. Solament l’apariència. La seua llei electoral impideix que milions de persones estiguen representades al Parlament o Duma. Putin és el tsar. La màfia domina l’economia en bona part. S’assassinen periodistes opositors, es linxa al carrer als homosexuals… I què està passant? Doncs que el sentiment religiós cada vegada té més força en un país que abans va ser oficialment ateu. Aquesta religiositat és extremista. Mira cap a darrere, cap els segles on l’Església Ortodoxa Russa era tan poderosa com el mateix tsar. El seu discurs és sovint xenòfob, antisemita, homòfob, en contra de la igualtat de la dona… Els clergues van vestits com si els segles no hagueren passat i inciten freqüentment a la violència. Tenen masses de fanàtics creient a fer el que siga. Tot un perill. Són l’extrema dreta del país i Putin els dóna cobertura legal. Com sempre Religió i Estat agafat de la mà i justificant-se l’un a l’altre.

pussy riotEl grup feminista punk defensa el dret a la sàtira. Les seues integrants han estat agredides i en presó.

Pussy Riot és un grup punk que xiques que canten amb la cara tapada a favor de la igualtat de les dones carregant conta Putin i l’Església. En certa ocasió van cantar una oració que deia: “Mare de Déu, lliura’ns de Putin”. Ofesos els creients i el mateix Putin, el fiscal va demanar set anys de presó per a les cantant i la Duma – el parlament controlat pel dictador Putin – va promulgar una llei que castigava amb fortes multes i anys de presó a qui ofenguera el sentiment religiós.

Timofei-KulyabinTimofei Kulyabin, director de la producció wagneriana

En aquest context, el director d’escena rus Timofei Kulyabin va estar imputat per un delicte d’ofensa a les creences cristianes per la seua producció de Tannhäuser a Novosibirsk, capital de Sibèria. Les autoritats eclesiàstiques parlaven de blasfèmia, paraula que hauria de quedar-se a l’Edat Mitjana. Sembla, no va agradar la Bacanal segons la lectura, interpretació, invenció o tergiversació del regidor, tema – el de la fidelitat a l’obra – que ara no vaig a comentar. Ací parlem d’una cosa que es diu llibertat artística i d’expressió. Personalment, podrà agradar-me o desagradar-me la producció en qüestió, però el que considere inadmissible és criminalitzar un regidor per allò.

A la capital siberiana el passat mes de desembre, el Teatre de l’Òpera de la ciutat va representar Tannhäuser, la direcció escènica va anar a càrrec de Timofei Kulyabin. En una de les escenes del primer acte, la deessa romana Venus promet amor etern a Jesucrist si es queda amb ella al Venusberg. Jesús rebutja l’oferta i destrueix la gruta amb l’ajuda de la Mare de Déu.

Diversos cristians ortodoxos es van sentir ofesos pel representat, i van queixar-se al clergue ortodox major de la ciutat de Novosibirsk, que va posar el fet en coneixement de les autoritats. Des de 2013, i després del  cas Pussy Riot, ofendre els creients pot ser considerat bé falta administrativa o bé delicte, penat amb fins a tres anys de presó.

TAn rus6

Un moment de la representació.

Timofei Kulyabin va mostrar a la premsa la seua indignació després d’haver de declarar, al costat de Boris Mezdrich, director del teatre, davant la fiscalia de Novosibirsk en ser imputat per un delicte d’ofensa a creences religioses.

Es dóna la circumstància que Kulyabin ha estat nominat en diverses ocasions al premi Màscara d’Or, tant com a director d’escena de teatre com d’òpera. Es tracta del més prestigiós guardó que donen les autoritats russes en el camp de les arts escèniques.

El judici ha tingut lloc aquest mes de Març com podem llegir en la versió en anglés de l’agència russa TASS i de la premsa local de la ciutat siberiana. El procés va allargar-se un mes i els fidels es van manifestar contra aquesta producció wagneriana així com contra algun grup musical que no veien amb bons ulls. La pressió dels defensors dels drets humans i la llibertat d’expressió va ser la contrapartida al obscurantistes religiosos. Finalment, s’ha dictaminat que no hi havia delicte.

anti_tannhauser_alexander_oshchepkovManifestants ortodoxos en contra de la producció de Tannhäuser i dels concerts de grups musicals

  • L’església, l’estat, i les arts: una ofensiva contra els teatres russos. 4 març 2015 TASS.

“El Comité d’Investigació de Rússia ha posat en marxa una inspecció de la Novosibirsk Teatre Acadèmic Estatal i Ballet en relació amb la seua producció de l’òpera de Richard Wagner Tannhäuser, que suposadament viola el dret a la llibertat de consciència i de religió a Rússia.

popeAutoritat religiosa ortodoxa que va denunciar l’òpera per blafema.

La denúncia va ser presentada per un representant de l’Església Ortodoxa Russa, el Bisbe Metropolità Tikhon de Novosibirsk i Berdsk. Ha declarat que els que estan darrere de la producció han exhibit “una clara falta de respecte cap a la societat, han transgredit les normes i regles de conducta universalment reconegudes, s’han posat en contra de tots els altres en raó dels seus sentiments religiosos i s’han comportat amb insolència.”

El 4 de març, un tribunal de Novosibirsk va començar la vista de la causa contra el teatre. L’oficina del fiscal de districte ha declarat que el delicte és obvi i que no hi ha necessitat de fer més pesquises. La decisió final es donarà a conèixer el 10 de març.

Una font que va parlar amb l’agència de notícies Tass va dir que “la instrucció es porta a terme de conformitat amb una llei russa sobre l’obstrucció del dret a la llibertat de consciència i de religió. Tindrà una durada d’un mes.” El càstig per aquest delicte és un any de presó.”
→ TASS

“Diverses lleis federals penalitzen els delictes cap als sentiments religiosos a Rússia des de 2013. El 30 de juny de 2013, es va aprovar una llei per contrarestar els delictes contra les conviccions i els sentiments religiosos dels ciutadans, i en contra de la profanació de les instal·lacions i elements de veneració religiosa. La llei va entrar en vigor malgrat l’oposició de la Cort Suprema de Rússia i del Consell Presidencial de Drets Humans.

tan rus 3Tannhäuser / Jesucrist

“La producció de Timofei Kulyabin de Tannhäuser utilitza un entorn modern en què el protagonista Heinrich Tannhäuser és un cineasta. En l’òpera, un cartell de la seua pel·lícula La Gruta de Venus representa Jesucrist crucificat entre les cames obertes d’una dona.

El 24 de febrer, el director del Teatre Estatal i  Ballet Boris Mezdrich i el productor Timofei Kulyabin van ser acusats d’insultar els sentiments religiosos de la gent. L’oficina del fiscal del districte de Novosibirsk va iniciar procediments legals contra ells per un delicte administratiu pel que fa a la seua producció de Tannhäuser.”

  •  Taiga.Info.

“Després de la investigació de l’oficina del fiscal de districte va concloure que el director de teatre i productor van profanar públicament “la imatge de Jesucrist, un element de veneració religiosa per als cristians ortodoxos”. El productor Timofei Kulyabin ha rebutjat les afirmacions fetes pels representants de la Església Ortodoxa Russa. El director Boris Mezdrich ha dit que l’òpera es mantindrà en el programa del teatre i que les entrades a aquesta producció es segueixen venent. També ha assenyalat que les algunes parts de la producció poden ser “modificades”.

Altres queixes en contra de les produccions teatrals que ofenen les conviccions religioses de les persones s’han presentat a Rússia. L’Església Ortodoxa Russa d’Izhevsk, una ciutat als Urals occidentals, ha sol·licitat de l’administració de la regió a “actuar en conseqüència”.  Petr Shereshevsky, director de teatre de l’Estat Teatre Dramàtic Rus, ha rebutjat les afirmacions que la producció ofén les conviccions religioses.”

“Els demòcrates temen que el cas Tannhäuser siga un advertiment per coartar la llibertat d’expressió. La demanda presentada per l’Església ortodoxa russa contra el director del Teatre  d’Òpera i Ballet podria indicar un augment de la influència de l’església.”

“A principis d’aquest mes, els activistes ortodoxos van realitzar una manifestació demanant que el director del teatre fora despatxat del seu lloc de treball, juntament amb el cap del Departament de Cultura de la ciutat i el ministre de Cultura de la regió de Novosibirsk.

No obstant això, els directors russos Oleg Tabakov i Mark Zakharov, i una infinitat d’altres artistes i figures públiques, havien escrit cartes en suport de l’Òpera.

En el passat, els creients ortodoxos també van interrompre una actuació d’una banda d’heavy metall mentre que uns concerts de diverses bandes i cantants que haurien de tenir lloc a Novosibirsk també van ser cancel·lats a causa de la pressió dels activistes.

L’últim cas es va produí fa tres anys contra els punks Pussy Riot, que van ser condemnats a dos anys de vandalisme. Els creients estaven ofesos després d’una actuació en una església de Moscou d’aquest grup.”

tan rus 5Una enorme creu en escena

  • Un mes després del procés penal sobre el  blasfem Tannhauser, els funcionaris dictaminen que la producció no  va trencar cap llei.

La famosa òpera de Wagner Tannhäuser, representada a Novosibirsk al desembre va ser denunciada per violació dels drets dels creients. Va ser  condemnada per blasfema per la l’Església Ortodoxa Russa.

És un cas que va ser seguit de prop en tot el món. Segons el cap de l’Església Ortodoxa a la regió: “Públicament s’ha profanat l’objecte de culte religiós en el cristianisme – la imatge de Jesucrist en els Evangelis”.

Va dir que l’òpera va ofendre els creients i fins i tot va comparar el cas amb el cas dels últims dibuixos de Charlie Hebdo de França.

Kulyabin i director de teatre Boris Mezdrich havien hagut de fer front a la perspectiva d’una multa de fins a 200.000 rubles (3.165 $) o fins i tot una sentència de presó a què podien haver estat condemnats.

Però el 10 de març, la cort Novosibirsk va desestimar els càrrecs i va dir que no hi va haver delicte. La notícia va ser ben rebuda pels defensors dels drets humans.”

tan rus 4

  • Human Rights Watch

 Tanya Cooper va dir: “Els russos han de poder discutir els mèrits artístics de Tannhauser. Però aquesta discussió ha de ser a través d’un debat públic obert i no té cabuda a la sala del tribunal.”

“Mitjançant l’ús de la llei destinada a reprimir les infraccions a la llibertat religiosa, les autoritats envien un missatge inequívoc que qualsevol artista rus pot ser objectiu si el seu treball creatiu frega a algú pel camí equivocat.”

Els processos penals es van iniciar al febrer després que el Metropolità va enviar una queixa sobre la producció de la Fiscalia i de l’Assemblea Legislativa Regional. La queixa es va centrar en la violació dels “drets dels creients”.

La famosa òpera de Wagner Tannhäuser va ser estrenada en 1845, es tracta d’un heroi que s’enamora dels encants de Venus, però finalment torna a l’Església Catòlica. No obstant això, la producció de Kulyabin desplaça l’acció fins a l’actualitat, fent de Tannhäuser un director de cinema.

timofei-kulyabin-100~_v-img__16__9__l_-1dc0e8f74459dd04c91a0d45af4972b9069f1135Timofei Kulyabin

Després de la notícia del procés penal als 30 anys d’edat, el director, que va guanyar el prestigiós premi Màscara d’Or de Rússia l’any passat, va dir que era “absurd“. I va afegir: “Només tinc un sentiment d’incomprensió profunda.”


Pussy_Riot_by_Igor_MukhinEl grup punk feminista

Pussy Riot és un grup punk rock feminista rus format l’agost de 2011. El grup ha organitzat espectacles no autoritzats a Moscou per promoure els drets de les dones a Rússia i també durant la campanya electoral del primer ministre Putin a la presidència.

Malgrat el clima fred, normalment porten vestimenta lleugera i cobreixen llurs rostres amb passamuntanyes de colors, tant en els concerts com en les entrevistes. El grup està format per una dotzena de cantants i una altra dotzena de persones involucrades en els aspectes tècnics de la producció de vídeos que es publiquen a Internet. Elles mateixes comenten que es van inspirar en el punk-rock Bikini Kill i en el moviment Riot grrrl de la dècada de 1990.

Tres de les joves, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsevits, van estar empresonades des del març de 2012 fins al desembre de 2013, per haver improvisat el 21 de febrer del mateix any una «punk oració» amb el nom de «Mare de Déu, fes fora Putin» a la Catedral del Crist Salvador de Moscou.

L’acusació demana fins a 7 anys de presó per gamberrisme. Tanmateix, quasi dos anys després del seu empresonament, van ser alliberades. Hi ha versions que asseguren que és un intent de mostrar al món que Rússia és un país lliure, poc abans de començar els Jocs Olímpics d’hivern de 2014.

El dia 19 de desembre de 2013 la Duma Estatal russa va aprovar una amnistia de la qual està previst que es beneficiïn les dues integrants del grup que encara resten empresonades, Nadejda Tolokonnikova i Maria Aliokhina. L’alliberament es produiria abans dels Jocs Olímpics d’hivern de 2014 a Sotxi.


SÍ A LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ. SÍ AL LAÏCISME. SÍ A LA CRÍTICA I LA SÀTIRA.

NO A LA INTROMISSIÓ DE CAP RELIGIÓ EN LA VIDA CIVIL.


 

 

 

 

Anuncis

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Article, Òpera, Política, Religió, Uncategorized, Wagner i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s