Estàs fent negacionisme del que va escriure Wagner sobre la música i els jueus?

El triunfo de la iglesia sobre la sinagoga 2

Segles abans del naixement de Wagner tenim escrits i pintures que aborden el tema de la música i els jueus.

Hi ha paraules que són molt fortes, especialment si s’apliquen a determinats casos. Una és «negacionisme» que, aplicada als jueus, vol dir afirmar que és fals l’Holocaust. Em sembla molt fort. Màxim quan en el meu bloc he abordat el tema en diverses ocasions i la meues idees al respecte són ben clares i sense fissura. He condemnat, condemne i condemnaré sempre les matances de persones per la seua raça, ètnia, llengua, religió, etc. Naturalment, també els pogroms i Holocaust de jueus, com no podria ser d’una altra manera en una persona ben nascuda com jo. També condemne la política terrorista del estat sionista d’Israel. Els que eren víctimes són ara botxins. Com que en un bloc on se m’ha preguntat si estava fent «negacionisme»i  no se m’ha respost, copie i amplie els meus arguments ací.

masacre-judc3ados-i-cruzada-biblia-s-xiii

Massacre de jueus. Segle XIII.

Comencem. Crec que qui redueix el tema de l’antisemitisme i l’Holocaust a que un bon dia de manera sobtada Wagner va escriure «Das Judenthum in der Musik» en 1850 de forma anònima i firmada en una altra edició de 1869 amb el nom d’«Aclariment sobre Das Judenthum en der Musik» com si mai no s’hagués escrit ni una sola paraula en contra dels jueus i que després Hitler va dur a la pràctica en forma d’Holocaust (sic) demostra tenir una mala fe descomunal o una ignorància supina. Solament un ignorant pot dir tal bestiesa. Un ignorant que probablement no haja llegit el escrits ni tenga constància que el tema de l’antisemitisme en la cultura occidental és mil·lenari i està vinculat almenys a l’arribada del cristianisme. Potser massa pel·lícules de nazis no li permeten esbrinar la veritat.

porraimos

Porraimos o genocidi gitano. No es coneixen les xifres ni es parla del tema. No totes les víctimes foren jueves. Cap director de cine no ha mostrat interés per fer alguna pel.lícula ni les víctimes han estat indemnitzades.

I és que cal llegir, tant les fonts com els especialistes i no sumar-se con un be al que repeteixen les mateixes mentides. Que Wagner era antisemita, ningú ho nega. Ho era, com la immensa majoria de la població tant en Alemanya com Europa i Amèrica. Ara bé, cal fer matisacions perquè ser antisemita no implicava voler l’extermini dels jueus. Hi ha un abans i uns després de l’Holocaust. Si som sincers en les nostres societats hi ha una ètnia rebutjada: la gitana. Ningú no dirà clarament que és racista, però ho és. Ningú no vol viure porta per porta amb gitanos o persones d’altres races; ni vol que els seus fills estiguen amb xiquets d’eixes ètnies. Jo treballe amb xiquets gitanos, negres, musulmans, xinesos, etc. i ho sé perfectament. Quan m’ha tocat matricular els pares em preguntaven que si hi havia infants d’aquestes ètnies a l’escola. Quan dic que sí, sabeu què fan? Busquen una altra escola. És així. Personalment no tinc cap problema i per a mi tots els xiquets són iguals. És més els vull a tots d’una manera paternal. Igual em té el color, la llengua o el que siga. Tots els xiquets són iguals. Si això passa en l’escola, el l’habitatge passa el mateix. Mon germà treballa en una immobiliària. Si en la zona hi ha molts gitanos o d’altres ètnies rebutjades per dir-ho d’alguna manera, el preu dels pisos baixa perquè ningú no vol viure prop d’aquest col·lectius. Malauradament és així. Que hi ha gent a qui no agraden el gitanos és cert, però d’ací que estiguen desitjant el seu extermini hi ha un abisme. Per això, em resulta repugnant que els que tenen en la boca a Wagner per embrutar-lo amb l’Holocaust no tinguen ni remota idea del «Porraimos», és a dir, l’extermini dels gitanos en els camps de concentració nazis. No tots eren jueus, ni que siga majoria. Per cada jueu que mataren els nazis, exterminaren tres russos. Sis milions front a divuit. I també assassinaren persones d’altres ètnies o nacionalitats, com ara republicans espanyols. A mon tio sense anar més lluny.

La veritat és que se’m fa ja avorrit repetir el mateix. Els que tenen el dogma de fe consistent que Wagner era l’encarnació del mal van a seguir igual. Una bena els tapa els ulls. Així que seré breu i afegiré les meues intervencions en el bloc en qüestió que no han merescut cap resposta després d’aplicar-me l’espantosa paraula de «negacionista». Em toca la moral perquè tinc un bon amic que és jueu i wagnerià.

?????????????  levi-010

Theodor Herzl i Hermann Levi, els dos jueus que carregaren el taüt de Wagner.

En primer lloc, si sabem llegir arribarem a la conclusió que el que de forma rebuscada, com de costum, ens diu Wagner es que vol l’assimilació dels jueus, és a dir, que abandonen la seua cultura i adopten la general. Mai no diu res d’exterminar a ningú. Això és fals. Mireu com seria Wagner que molts dels seus amics eren jueus. Bayreuth estava ple de jueus. Levi, jueu practicant i fill de rabí, compartia taula amb ell. En certa ocasió li va dir que el que havia de fer era mantenir-se ferm en la seua religión. Així de clar. Fins i tot Theodor Herzl, pare del sionisme i de l’Estat d’Israel era wagnerià. Amb Hermann Levi van portar el taüt de Wagner i posava música Tannhäuser en els congressos sionistes, arribant a proposar música d’aquesta òpera com a himne sionista. Això, que és rigorosament cert, no es diu en les pàgines sionistes que justifiquen les matances de xiquets a Gaza.

A més de llegir directament a Wagner, una altra cosa que ha de fer-se és llegir els especialistes com ara Gregor-Dellin, Bryan Magee, Ángel-Fernando Mayo o Jaume Radigales. Tots coincideixen en el que he dit sobre l’antisemitisme de Wagner. No ho repetiré. Hem limitaré a afegir la meua intervenció en l’altre bloc.

Intervenció 1

Parlant de Reis d’Orient, adjunte un enllaç del Gutenberg Project, que es gratuït i meravellós. Hi pots trobar llibres a punta pala, això sí, en anglés i alguna cosa de francés, com ara les memòries de Berlioz. Hi ha de tot. Cartes de Liszt, de Beethoven… Deixe la pàg. de Wagner, faltaria més. Millor dit 50 entrades de o sobre Wagner. El copyright americà és de 75 anys. per això, els llibres són antics. Els que parlen de Wagner són de finals del XIX o principis del XX. Jo me n’he llegit uns quants a vore que deien. Ni una sola paraula d’antisemitisme. Zero «patatero.» Crítiques, sí, però no en eixe sentit. En aquesta època «mojigata» s’acusava Wagner de “sensualista”, o siga de “massa sexe” que això és pecat, i res més. Qualsevol por comprovar-ho. Hitler encara no era ni un espermatozou.

magic fireAnem al cinema. La primera peli americana que parla de Wagner és “Magic Fire”, de 1955. En Youtube hi és. Havien passat 10 anys del final de la guerra i per suposat se sabia allò de l’Holocaust. He vist la peli. Ixen tots, Meyerbeer, Büllow, Liszt, Cosima… ni una sola paraula d’antisemitisme, ni una. Per què dic això? Per què el tema és relativament modern i s’ha tret amb finalitat comercial, com les pel.lículetes que fan negoci amb el tema de l’Holocaust de manera immoral. Ojo al dato… En 1955 el lobby jueu dels EEUU que dominava Hollywood no tenia cap problema en produir una peli sobre Wagner. 1955. Saps qui va fer la banda sonora? Un jueu wagnerià exiliat. Korngold, el compositor de “La ciutat morta”.

ACÍ teniu l’enllaç per accedir als llibres wagnerians que vos podeu descarregar.

El meu contertulià em diu que la peli era prou dolenta, segons ells, clar, i em pregunta com si tal cosa si estic fent «negacionisme» del que va escriure Wagner sobre la música i els jueus.»
Com és natural, em sent ofés. Conteste però el que escric no mereix cap resposta. La peli en qüestió és la típica de Hollywood dels anys 50 i la primera que va fer-se sobre Wagner fora d’Alemanya. Per a mi té un valor sentimental afegit. Eixe film el va veure un amic meu quan tenia deu anys. Des d’aleshores va sentir-se wagnerià. No fa molt el trobí en Youtube i li ho vaig dir. Va ser una gran alegria per a ell. Va dir-me que era la millor pel·lícula que havia vist sobre Wagner. Recordeu, deu anyets. Anà a veure-la amb sa mare. Fa uns mesos, el meu amic va morir. Aquest senyor era tot un talent. Sabia de Wagner com ningú que jo haja conegut i dominava deu llengües entre vives i mortes. Que al meu contertulià no li agrade… tant se me’n fot. M’importa un rave. Això sí, que faça servir amb mi una paraula tan repugnant con «negacionisme» em toca la moral perquè a més de calumniosa em toca la moral i m’arriba a la fibra. Un familiar meu va ser assassinat pels nazis i jo tinc la seua sang i el seu nom.

marx  bakunin  proudhon

Marx, Bakunin i Proudhon eren antisemites.

Intervenció 2

Collona, “negacionisme”. Sona fort. Wagner escrigué el que va escriure i jo ho he llegit i analitzat, cosa que molts que el critiquen no han fet. També sé interpretar el que volia dir, cosa que molts no en tenen ni idea. Tenim el significat de la paula final del famós pamflet. El que et dic és que sense Hitler ningú no diria res del tema. Mira, Marx té un escrit que et recomane llegir “Sobre la qüestió jueva”. Fes el favor perquè Marx a més de ser jueu és contemporani i coetarri de Wagner. També pots llegir el mateix Bakunin, amic de Wagner i anarquista. Pot llegir el que diu dels jueus (el capitalistes del moments), el mateix pots fer amb Proudhon, també anarquista i amb escrits antisemites. Fins i tot Liszt va escriure en contra del jueus. Negar aixo i reduir-ho tot a Wagner sí que és NEGACIONISME i del fort. I com vaig dir-te en un altre moment, no trobaràs un escrit sobre Wagner de finals del XIX o del XX fins les darreres dècades on s’associe Wagner amb antisemitisme. És un peli que han tret fa relativament poc. Wagner no era més antisemita que la mitja dels alemanys del seu temps. És un fet. Sempre va negar-se a firmar peticions antisemites polítiques a favor de la pèrdua de la nacionalitat alemanya dels jueus. Els amics jueus de Wagner no eren idiotes. Hitler mai no va tenir amics jueus; Wagner, sempre. per alguna cosa serà. Reduir a Wagner a l’antisemitisme és tan bèstia com fer-ho amb Shakespeare, que era antisemita – com tothom – i va escriure “El mercader de Venècia” una obra antisemita on un jueu prestamista demana cobrar-se en carn un préstec que li fa a un cristià. I com aquest, exemples a muntó. Potser l’únic que no era antisemita va ser Bruckner – venerat per Hitler i paisà seu – Aquest senyor deia als jueus “El cavallers hebreus”, “Els nostres germans hebreus”… però era una excepció.

                            schopenhauer  m,  feuerbach 1

Shopenhauer i Feuerbach eren antisemites.

El que dius de “negacionisme”, sobra. Eixa paraula es fa servir amb qui nega l’Holocaust i jo estic en les antípodes d’aquests individus com ho demostra el meu bloc.
Saps que van escriure Feuerbach o Schopenhauer sobre els jueus? Barbaritats antisemites. Llig. Cla llegir per estar informat i poder opinar. Es tracta d’una cosa molt antiga. Llig Luter, el reformador religiós i pare espiritual de la pàtria alemanya, “Sobre els jueus i les seues mentides”. Aquest escrit es llegia en el temples luterans durant segles. En l’àmbit catòlic, el mateix. Hi ha un quadre religiós: “El triomf de l’església sobre la sinagoga” que ho diu tot. Mira les figures dels jueus i opina després. El quadre fa referència a la música, ho sabies?, ho dubte. Wagner no va ser el primer en abordar el tema de la música i els jueus. En el quadre, els jueus no poden suportar la música celestial. Llid el pdf i el que es diu de la música i els jueus. És important perquè molta gent, per pura ignorància creuen que Wagner va inventar-se el tema, que era recurrent en el cristianisme. Mira el detall de la pintura. Voràs músic angelicals i jueus repugnants.

el triunfo de la iglesia sobre la sinagoga. Detalle.

Els jueus, a la dreta, no poden suportar la música celestial dels àngels, dalt.

Intervenció 3

“Negacionisme”, collona.
Chopin era molt més antisemita que Wagner. Es negava a tocar el piano davant un jueu. Quan el polonés – a Polònia assassinaven els jueus – entrava en una sala de concerts el primer que feia era dir: “Si hi ha cap jueu, que se’n vaja.”

Ja que en català ni hi ha resposta, passem al castellà i a l’italià.

Antisemitismo en Chopin.
chopin
“En cuanto al antisemitismo, no era algo poco común en el siglo XIX, en especial en Polonia, pero aun así es una de las características más deprimentes de Chopin. Intrigó para malquistar entre sí a sus editores, a quienes consideraba “judíos”. Tampoco los alemanes le agradaban mucho. “Los judíos serán judíos y los hunos serán hunos; así es, pero, ¿qué puedo hacer? Me veo forzado a tratar con ellos –escribió en 1839 a un amigo que lo ayudaba en unas negociaciones–. Los Preludios ya están vendidos a Pleyel (un editor), así que se puede limpiar el otro lado del estómago con ellos si así lo desea, pero, como todos son una cáfila de judíos, detenlo todo hasta que yo vuelva.”

Wagner, en canvi tenia Bayreuth ple de jueus, no solamnet Levi.

Intervenció 4

A vore si en italià em creus. Tothom era antisemita, tots, no solament Wagner. El que passa és que a Hitler li molava – con Bruckner i Beethoven. Mira què diuen estos:

“Perché boicottarlo? Voglio che in Israele si discuta di questo blocco mentale. Voglio che Wagner sia eseguito all’Opera di Tel Aviv. Era antisemita, certo. Come Chopin e Liszt, Bach e Beethoven, Mozart e Strauss. Dovessimo vietare tutti imusicisti antisemiti, ascolteremmo ben poca roba».

cervantes  quevedo  shakespeare

Cervantes, Quevedo i Shakespeare eren antisemites.

La llista es queda curta. L’antisemitisme era general. No voler creure això i posat com a boc expiatori Wagner-Hitler no és que siga injust, és que és covard. Ningú no volia els jueus. Van ser expulsats de tos els països, de Catalunya també, no te cregues. És una terrible realitat històrica que té primer com a a base el cristianisme – que també era “matamoros” – i després el capitalisme, els banquers usurers, el control de l’economia i la cultura, etc. A Europa ha segut així. Actualment és el que passa als EEUU. ¿Qui domina la borsa? Qui domina el MET? Quin lobby és el més poderós en USA? No voler veure la realitat és còmic. La realitat està ací per qui la vulga veure. De l’antisemitisme o de l’odi als gitanos no es lliura ni Cervantes, autor de “La gitanilla”. En el meu bloc ho comente. El racisme, per un motiu o un altre, ha format part d’Europa des de sempre. 1492, expulsió del jueus pels RRCC. 1609, expulsió del moriscos. Llig literatura de l’època i voràs què diuen. Comença amb Quevedo que es burlà de Catalunya: La rebelión de Barcelona ni es por el güevo ni es por el fuero”. o agafa este. “Execración de los  judíos”. Unes meravelles d’estil culteranista castellà.

Ningú no diu que Beethoven o la resta dels músics citats foren antisemites i ho eren. Fins i tot hi havia jueus antisemites.

Intervenció 5

La meua opinió sobre l’antisemitisme la tens en el bloc en diversos posts, com aquest i d’altres. Sobre “Das Judhentum” també he parlat. La cosa està exagerada i plena de mentides. Hitler no el coneixia. Ningú no coneixia el pamflet. A penes van fer-se unes quantes còpies.  La viki ho explica:

”Das Judentum” fou un problema per als primers wagnerians i rarament fou imprès durant els primers anys del segle XX, a excepció de la inclusió com a part de les obres completes de l’autor. Fischer no ha trobat comentaris crítics significatius sobre el text. Abans del període nazi només n’hi havia una reedició, feta a Weimar l’any 1914. Per tant és bastant improbable que fóra llegit per Hitler o d’altres alts caps nazis durant el desenvolupament del seu moviment (o després), i no hi ha cap prova que fóra així. Durant el període nazi hi va haver dues edicions: a Berlín l’any 1934 i a Leipzig el 1939. Cap de les dues sembla haver estat d’un gran nombre d’exemplars.

“Das Judentum” no apareix citada pels primers estudiosos del nazisme, de la dècada del 1950, com ara Hannah Arendt. L’interès en l’obra sembla que va reviscolar en la dècada del 1960, amb la nova consciència de l’Holocaust que va provocar el judici d’Eichmann. En aquest context, hi ha qui va considerar el consell de Wagner als jueus de «sacrificar-se com Assuer» com una crida al seu extermini, tal com va planejar el règim nazi; però no hi ha cap justificació per a aquesta asseveració. De fet, l’Assuer a qui Wagner sembIa referir-se era un personatge d’una obra de teatre ( ‘Halle und Jerusalem’ ) d’Achim von Arnim, un “bon” jueu que voluntàriament se sacrifica a si mateix per salvar a altres personatges del foc. L’afirmació de Wagner pot no significar més que “els jueus han de sacrificar la seua identitat pel bé comú”; la interpretació de les seues paraules com un desig d’aniquilació mai no li va ser atribuïda abans de la política nazi d’extermini. El fet que els nazis s’apropiaren deliberadament de l’obra de Wagner amb fins propagandístics no implica que els escrits de Wagner hagen de ser interpretats només en el context de la política nazi. Wagner va morir cinc anys abans del naixement de Hitler l’any 1889.

Molta gent ha mentit molt per vendre llibres o pelis. Ni al “Mein Kampf” no es menciona ni una sola vegada a Wagner, ni una. I estem parlant de la “bíblia” del nazisme. Ni una sola punyetera vegada. En canvo hi ha estafadors que afirmen que el “Mein Kamf” fa continues al.lusions a Wagner. Fals. Basta amb saber llegir per comprovar-ho. Durant la guerra Parsifal va ser prohibit pels ideals humanitaris que conté. Wagner prohibit pels nazis. Això tampoc se sap, però és així.

Resumint, Wagner era antisemita com tot fill de veïna tant a Alemanya com en tota  Europa. Mai li va fer mal a cap jueu, al contrari, va apadrinar el jove pianista jueu Rubinstein i va ser íntim amic de Lehrs, que va ajudar-lo a París, Levi i molts altres. Les coses en el seu lloc, sense sensacionalismes mentider i barats.

En el seu dia ja vag opinar sobre “Das Judenthum…”. ACÍ es por llegir. En altres ocasions també ho he fet. Useu el buscador.

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Article, Política, Uncategorized, Wagner i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s