L’Holandés errant. Argument i audició.

    PERSONATGES

L’Holandés………….Marí maleït………………………….Baríton
Daland…………………Marí noruec……………………………..Baix
Senta.…………………..Filla de Daland…………………….Soprano
Erik……………….Caçador i promés de Senta……………..Tenor
Timoner.………Timoner del vaixell noruec……………..Tenor
Mary……………………..Nodrissa de Senta……….Mezzosoprano

                   Cor: mariners noruecs, la tripulació de l’Holandés, dones joves.

 The Flying Dutchman - scene from the opera by Richard Wagner, with an empty ship and dead people on the floor, at the Forum Marinum, Turku, Finland, August 2005.L’acció es desenvolupa a les costes de Noruega, a principis del segle XVII.

Escarpada riba rocosa. El mar ocupa la major part de l’escenari, àmplia vista del mateix. A banda i banda del prosceni, les roques formen precipicis i penya-segats des dels quals respon l’eco. Temps ombrívol, violenta tempesta.

El vent que assota les ones en mar obert, perd força entre les roques; només de tant en tant sembla penetrar entre elles l’udol de la tempesta.

El vaixell de Daland acaba de tirar l’àncora al costat de la costa, la marineria s’afanya sorollosament a arriar les veles, assegurar les amarres, etc. Daland ha saltat a terra, puja a dalt d’una roca i albira cap a l’interior per reconèixer el lloc.

Obertura. Münchner Philharmoniker. Knappertsbusch.

Acte 1

En el viatge de retorn, el capità Daland s’ha vist obligat a buscar refugi per al vaixell en un port. Deixa el comandament al seu timoner, i tant ell com la resta de la tripulació es retiren. (Cançó del timoner:  Mit Gewitter und Storm “Amb huracà i tempesta en mars llunyanes.” Byron Singleton)

El timoner s’adorm. Un vaixell fantasmagòric apareix per la popa, empés per la mar contra la nau de Daland, les cadenes mantenen els dos vaixells units. Mans invisibles recullen les veles. Un home pàl·lid, vestit de negre, amb una espessa barba negra, apareix en terra ferma. Lamenta el seu destí. (Die Frist ist um. “El temps ha passat.” Simon Estes)

En haver blasfemat, està condemnat a navegar sense descans. Un àngel li va dur els termes per a la seua redempció: cada set anys les ones el portaran a terra ferma, si pot trobar una dona que li siga fidel, serà perdonat.

Daland parla amb ell. Quan l’holandés s’assabenta que Daland té una filla jove i fadrina, li demana convertir-la en la seua muller a canvi de tresors. Temptat per l’or, Daland hi accepta, i afavorits pel vent del sud calorosament celebrat pels homes de Daland, ambdós vaixells salpen. (Finale: Franz Grundheber – Matti Salminen).

Acte 2

(Una espaiosa habitació de la casa de Daland, en les parets quadres amb escenes marineres, mapes, etc. A la paret, el retrat d’un home amb barba i vestit negres. Mary i les xiques estan assegudes al voltant de la xemeneia filant. Senta, recolzada en una butaca  amb braços creuats, està sumida en somiadora contemplació del quadre.)

Les dones estan filant i cantant a la casa de Daland. (Cor de filadores: Summ und brumm, du gutes Rädchen “Fila, fila, xica alegre” Cor de Bayreuth.) 

Senta guaita somniadora el retrat de l’holandés errant, a qui desitja salvar. En contra del desig de la seua nodrissa canta la història de l’holandés (Balada amb el leitmotiv: Johohoe! Catarina Ligendza), com Satan el va sentir blasfemar i el va portar al seu món. Declara que vol salvar-lo amb la seua fidelitat.

Arriba Erik i la sent; les xiques se’n van, i el caçador, que estima Senta, li conta que ha tingut un somni premonitori. Daland arriba acompanyat d’un misteriós i maleït estranger que s’endurà Senta a la mar. Li adverteix del perill que corre, però ella, absorta, no l’escolta. Finalment, en no aconseguir fer-la canviar de parer, ix desesperat.

Com en el somni del caçador, Daland arriba amb l’estranger (Ària de Daland); l’holandés i Senta es miren en silenci. Senta gairebé ignora la presència de son pare, fins i tot quan li anuncia que l’holandés és el seu promés. En el següent duet, que tanca l’acte, Senta promet fidelitat fins a la mort a l’holandés. (Wie aus der ferne; Er steht vor mir. “Des de lluny, davant de mi es troba”).

Acte 3

(Cala rocosa. La casa de Daland, en un lateral. Molt a prop l’un de l’altre, els vaixells del noruec i l’holandès. Nit serena. El vaixell noruec està  il·luminat; seus mariners ocupen el pont; goig i alegria. L’aspecte del navili holandés ofereix un fort contrast: sobre ell s’estenen tenebres no naturals; està sumit en un silenci de mort.)

Al capvespre, les xiques porten menjar i beguda a la tripulació de Daland, que invita els homes de l’estranger que s’unisquen a la festa, però en va. Canten i ballen mentre criden als altres mariners fent broma. Les xiques es retiren alegres mentre que en el vaixell de l’estranger comencen a aparéixer formes fantasmagòriques. De sobte,  l’espectral tripulació  es posa a cantar de manera esgarrifosa provocant terror en els homes de Daland, que se senten espantats. (Cor dels mariners: Steuermann, lass die wacht!  “¡Timoner, deixa la guàrdia! “Johohe! Johohohoe!” Xicago. Solti.)

Hans Hotter in costume as The Flying Dutchman, 1950ssenta -Martha_FuchsHolländer-Dresden-1843Arriba Senta seguida per Erik, qui li reprotxa el seu menyspreu, malgrat que ella sempre l’ha estimat de manera formal i constant. Quan l’estranger, que ha estat sentint la conversa, sent aquestes paraules s’enfonsa en la desesperació, perquè ara està definitivament condemnat. Convoca als seus homes i confessa a tots que ell és l’holandés errant. Immediatament després que l’holandés deixe terra ferma, Senta es llança a la mar, fidel fins a la mort. Aquesta és la salvació de l’holandés. El vaixell fantasma desapareix, i Senta i l’holandés ascendeixen al cel. (Finale: Deborah Voigt)

 

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en Òpera, Llibrets, Uncategorized, Wagner i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s