Guillem Agulló: 20 anys. La violència feixista continua.

ImatgeFa vint anys de l’assassinat de Guillem Agulló pels nazis. La violència feixista està ben present ara mateix. Aquest dissabte, un grup d’extremistes han atacat a persones indefenses que, de manera pacífica, estaven celebrant la Trobada d’Escoles en Valencià. Els feixistes tenien permís de la Delegació del Govern per a manifestar-se on anava a tindre lloc la Trobada. Diverses persones van ser agredides i hagueren d’anar a l’hospital. Quedarà impune aquest atemptat terrorista com molts altres que hi ha hagut des de la modèlica Transició?

Vosaltres, feixistes, sou els terroristes.

Fa dècades que aquest eslògan es repeteix en les manifestacions d’esquerra. Mai no ha deixat de fer-se servir perquè sempre hi ha hagut feixistes més o menys declarats que, de manera impune, han agredit als qui no pensen com ells. És un perill que les autoritats no tenen en compte potser perquè els que són agredits no són ells, sinó els que els critiquen a ells. La impunitat ve de lluny. Bombes a Fuster i Guarner, pallisses vàries, bombes i destrosses a llibreries, especialment a 3 i 4, acaçament, assassinats com el de Guillem Agulló i amenaces a son pare. Llarga és la llista. Curtes les detencions i les condemnes. Que vatgen espai i miren com a Europa, amb la crisi, està pujant l’extrema dreta pertot arreu. Ací, la tenim dins del PP, però no serà sempre igual. De fet, ja s’ha produït una escissió dretana extrema que ha format un nou partit. El vot útil dels feixistes va a decantar-se cap a altres opcions. Fa temps que els grupuscles d’extrema dreta tracten d’unificar-se en un sol partit fort, com ha passat en altres llocs. Potser ara tenen un caldo de cultiu apropiat. Qui sap. El que és clar és que els partit majoritaris van a perdre gran part del suport popular que tenien. Ningú no els creu. Massa mentida, massa apropiacions de fons públics, massa corrupció. Tot això els va a passar factura i van a pujar els partits petits. El perill és evident. No faltaran empresaris que els subvencionen com sempre han fet i gent desencantada que es deixe enganyar o vendre per un plat de llentilles; el plat que aquest sistema capitalista corrupte els nega.

El que va passar dissabte passat no és nou. La llista d’actes violents de caràcter feixista és molt llaga. La podeu consultar ACÍ.

Al País Valencià el feixisme adopta la bandera tricolor del blaverisme. I actuen sense temor atiats per les declaracions del PP en el sentit de criminalitzar l’esquerra per traïdora i catalanista. Sempre que tenen por de perdre les eleccions, com ara mateix,  van servir el mateix fantasma: el del catalanisme. Sempre troben persones desinformades a qui enganyar. Ells, que estan fent tot el possible en contra del valencià s’autoproclamen defensors de la “valencianía”, concepte estrany que consisteix a cantar noves glòries a Espanya en castellà mentre tanquen la ràdio i TV públiques en valencià i en l’escola posen entrebancs a la llengua i tanquen unitats i línies en valencià. Ens ho estan furtant tot, com va dir Raimon en 1972:

T’adones, company,
que hem de sortir al carrer
junts, molts, com més millor,
si no volem perdre-ho tot,
t’adones, amic.
T’adones, company,
t’adones, amic.

Dissabte passat es va celebrar la Trobada de les Escoles en Valencià i van haver-hi agressions feixistes. Fa dècades també n’havia. Sempre passa i no es posen mides per a evitar-ho. Al PP no li agraden aquestes Trobades democràtiques amb participació de tota la comunitat escolar: mestres, alumnes, pares. Hi he participat en diverses ocasions. En una que tingué lloc a una població de l’Horta, un grup d’energúmens ens cridava “catalanufos” davant dels xiquets que estaven fent activitats lúdiques. No hi havia policia que protegira el nostre dret democràtic. Afortunadament, no va passar res. La nostra “catalanufitat” consistia a voler viure en valencià, a fer servir la nostra  llengua a l’escola i en el carrer. Una cosa molt transgressora i subversiva.

En la Trobada del dissabte a Benirredrà (la Safor) uns feixistes que es manifestaven amb permís de les autoritats van agredir a unes persones que hagueren de ser ateses a l’hospital.

No és la primera vegada, com deia, l’any passat hi hagueren apallissaments a Elx. De vegades, fer ús de la llibertat d’expressió té un cost.

ImatgeAcí tenim les notícies segons el STEPV:

STEPV condemna les agressions feixistes en la Trobada d’Escoles en Valencià a Benirredrà

El Sindicat exigeix la investigació dels fets i la identificació i detenció dels agressors feixistes i responsabilitza a la Delegació del Govern d’haver permés una concentració feixista.

18 / 05 / 2014| STEPV

STEPV condemna les agressions feixistes que van tindre lloc ahir a la Trobada de Benirredrà, a la Safor, en la qual almenys cinc joves van haver de ser atesos en l’Hospital de Gandia.

El Sindicat responsabilitza a la Delegació del Govern d’haver permés una concentració feixista a Benirredrà coincidint amb la Trobada i exigeix que s’investiguen els fets i es detinguen els responsables de les agressions.

ImatgeD’altra banda, el Sindicat felicita, novament, a Escola Valenciana per l’èxit de les Trobades. Una autèntica festa democràtica i reivindicativa en defensa del valencià a l’ensenyament que, una vegada més, està patint les polítiques educatives dels governs valencià i espanyol. Uns per denegar línies en valencià a pesar de la demanda majoritària de les famílies i altres per posar en marxa una llei educativa, la LOMQE, que blinda el castellà i margina les llengües pròpies.

El Consell Escolar Municipal d’Elx rebutja les agressions a la llibertat d’expressió

També denuncien la pressió a què membres de la inspecció sotmeten alguns centres. Es produeixen amenaces sobre qui es manifesta contra les retallades.

06 / 02 / 2013| STEPV

La jove ciutadana va ser apallissada per dos individus no identificats. Durant l’agressió van fer clares referències a la situació política i sindical de l’agredida. A causa del maltractament que va patir, la xica va presentar la corresponent denúncia policial acompanyada de l’informe mèdic.

El Sindicat d’Estudiants Independent (SEI), al qual està afiliada l’agredida, també rebutja l’agressió en un comunicat on adverteix de l’avanç d’actituds feixistes:

“Desde el sindicato de estudiantes independiente queremos comunicar que dichos ataques fascistas cada vez van más en aumento. El problema de esta situación en la que nos encontramos, es que no solo afecta a los republicanos, sino que la lucha contra el fascismo es cosa de todos, este suceso únicamente se trata de un ejemplo minoritario y por desgracia no es un caso aislado. El fascismo en este país, como en muchos otros, está avanzando, vemos como la extrema derecha vuelve a lavarle el cerebro a los trabajadores y se aprovechan, en momentos de crisis para difundir su mensaje de intolerancia allí por donde van. Y con esas agresiones se demuestra que el fascismo está aun presente en nuestra sociedad.”

Pressió de la inspecció

Anteriorment a aquesta gravíssima agressió i des de principi de curs, molts centres educatius d’Elx estan patint la pressió de dos inspectors “accidentals” que han amenaçat els centres perquè retiren pancartes que fan visibles i denuncien la problemàtica dels centres escolars, fins i tot, en algun d’aquests centres han pressionats sobre la informació que es penja a la sala de professorat.

Per altra banda, de fa algunes setmanes ençà, estan produint-se amenaces sobre persones que es manifesten i denuncien públicament les retallades i privatitzacions de serveis i béns públics.

Des d’aquest Consell Escolar Municipal denunciem, una vegada més, tots aquests atacs contra un dret fonamental com la llibertat d’expressió i que són inadmissibles.

Fa vint anys, Guillem Agulló va ser assassinat.

Ací tenim un extracte de l’entrevista que Antiblavers li va fer a son pare. Si la voleu llegir completa, polseu ACÍ.

-El teu fill estarà sempre en el nostre record pel seu tràgic assassinat, però conta’ns més coses d’ell: Què estudiava, què feia, quines aficions tenia, com era, quines coses li agradaven, etc.

El meu fill estudiava Primària, Secundària, BUP. Tenia l’afició de la natació, perquè nosaltres vivíem propet d’una piscina d’ací del poble i el dúiem a nedar. Començà a despuntar en natació en l’estil de braça i va ser un bon nedador de braça. Estigué pre-seleccionat per a les Olimpiades. El que passa és que va tenir un fracàs, i és que, en Xest n’hi havia un centre d’alt rendiment, i el duguérem allà, perquè compaginara els estudis amb la natació, i com allò van ser els inicis d’un projecte que no arribà a quallar, per falta de despeses o finançament, el meu fill els estudis no els treia bé, i el vàrem treure d’allí. I perdé un any, que estigué treballant amb mi, després tornà a estudiar, per a acabar el BUP, i en eixe període el varen assassinar.

-Creies que el teu fill podia acabar així? Ja havia rebut amenaces?

El meu fill, a banda de les seues aficions esportives, tenia la seua activitat política en Maulets, des dels 14 anys. Es movia en l’ambient del món independentista, pel barri del Carme, el Casal Popular. Com que era un xic amb una complexió atlètica molt potent, no tenia por, i tenia topades amb els fatxes i la gent d’extrema dreta, tant nazis, espanyolistes, com del GAV i demés. Sí, efectivament tenia topades, el que passa és que jo no m’assabentava, perquè la seua organització ho guardava molt en secret.

-Com t’assabentares de la seua mort? Què sentires en eixe moment?

Nosaltres estàvem de vacances en Sagunt, i ell se’n va anar a Montanejos. I vingueren els meus sogres, perquè la Guàrdia Civil ens havia buscat i no ens havia trobat, i els avisaren a ells, i ens digueren el que havia passat. Replegàrem totes les coses, i ens vinguérem a casa, i d’allà ens anàrem a Castelló, ja que el meu fill estava en el tanatori de l’hospital. En això vingueren tots els amics, tinguérem un recolzament fortíssim. Jo no em trobava en condicions, i vaig anomenar Toni Montesinos, un amic de tota la vida, com a portantveu de la família. El que sentírem fou allò de que se t’enfonsa el món, i que no donàvem crèdit al que estava passant. I passà una temporada molt llarga, que de fet encara continua, fins que ho vàrem assumir i somatitzar, fins que veguérem que allò era una realitat i que no es podia amagar. En eixe moment, no sabíem per on anàvem, estàvem destrossats.

 

Directa també es fa ressò de l’aniversari de l’assassinat de Guillem. Avall tenia un extracte de l’article. Si voleu llegir-lo complet, polseu ACÍ.

Guillem Agulló, recordant un símbol de la lluita antifeixista

Han passat dues dècades des que l’independentista Guillem Agulló va ser assassinat per un grup de nazis a Montanejos, però la violència de l’extrema dreta al País Valencià continua sent un problema sense resoldre. Convertit en un símbol de la lluita antifeixista, la seva mort també és el paradigma de la impunitat amb què s’han pogut perpetrar els atacs ultres. L’autor de la punyalada que va posar fi a la vida del jove de Burjassot només va estar quatre anys a la presó i, després, ha continuat vinculat a organitzacions neonazis.

Imatge La primavera de 1993 sempre s’ha recordat com una fita trista a Burjassot, arran de la mort de dos fills d’aquell poble de l’Horta Nord, separat de la ciutat de València només per un carrer, fet que va marcar la història del País Valencià per sempre. Primer fou Vicent Andrés Estellés, el gran poeta valencià, que va morir el 27 de març. Quinze dies després, un jove de 18 anys, Guillem Agulló, va ser assassinat per un grup de nazis a Montanejos (Alt Millars) d’una ganivetada al cor. Tots dos van passar a formar part, per casualitat, de la història d’un país que renaixia després dels foscos anys de la dictadura franquista i de la inacabada transició. Inacabada perquè Estellés continuava sent objectiu dels atacs de l’extrema dreta espanyolista –que també atemptava contra Joan Fuster, Sanchis Guarner i tants d’altres– i perquè Guillem Agulló fou assassinat, precisament, per oposar-se a aquests residus del passat feixista que alguna gent ja creia superats. Res més lluny de la realitat: Agulló esdevingué la prova que demostrava la vigència del feixisme més criminal a casa nostra, amanit per una sospitosa indolència institucional i per un seguit d’esdeveniments que, al llarg d’aquests 20 anys, han demostrat la impunitat eterna de l’extrema dreta al País Valencià.

ImatgeGuillem era militant de l’organització independentista Maulets i del col·lectiu antiracista SHARP i era habitual veure’l al Kasal Popular del carrer de la Flora, una casa okupada que fou l’escola política de moltes joves d’aquells primers anys noranta, a cavall entre el darrer Govern del PSOE i la conquesta (fins encara hui) de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana per part del PP. Al mateix temps, però, els sectors caducs franquistes van passar el relleu als nous cadells de l’extrema dreta, més semblants als seus homòlegs europeus i encarnats pels nous moviments skinheads neonazis, que poc abans ja havien protagonitzat terribles crims com el de Sònia, una jove transsexual assassinada a colps a Barcelona l’any 1991, o el de Lucrecia Pérez, una migrant dominicana assassinada a trets a Madrid per un grup de feixistes, entre els quals hi havia un guàrdia civil.

 

 Al Tall. El cant dels maulets

deniareiallgys0

 Carles d’Àustria jurà Els Furs que van ser derogats per Felip V de Borbó

 

 

Quant a rexval

M'agrada Wagner, l'òpera, la clàssica en general i els cantautors, sobretot Raimon i Llach. M'interessa la política, la història, la filosofia, la literatura, el cinema i l'educació. Crec que la cultura és un bé de primera necessitat que ha d'estar a l'abast de tothom.
Aquesta entrada s'ha publicat en cantants, Educacó, Política, Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s